Badanie poziomu cukru we natur – na czym liczy i gdy o je sprawić? Badanie poziomu glukozy we natur to samo z pewnych badań diagnostycznych. Kupi ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, i naprawdę je przyjmować. Dowiedz się, kiedy udać się na pytanie, a i która jest norma poziomu cukru na czczo i po jedzeniu.
Badanie poziomu cukru we natur – na czym liczy i gdy o je sprawić?
Kiedy zbadać poziom glukozy?
Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Chodzą do nich:
osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.
Kto powinien wykonywać badanie poziomu glukozy? Każdy wielki człowiek – raz w roku (szczególnie osoby po 45. roku życia), kobiety w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w projektu wykrycia cukrzycy ciążowej), a także kobiety z części zwiększonego ryzyka, m.in.:
przechodzące na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po ukończonej cukrzycy ciążowej,
u których stanowi podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Jak się przygotować do badania poziomu cukru?
Badanie poziomu glukozy uzyskuje się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej dobrać się na nie przed śniadaniem i odejść z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, który jest pobierany i usuwany podczas każdej formy ruchu, wynik badania może więc wykazać się zaniżony. Dobę przed testem warto także unikać tłustych posiłków i przetworzonych przekąsek.
Jak prowadzi badanie?
Badanie poziomu glukozy liczy na uzyskaniu próbki krwi z żyły łokciowej lub opuszki palca. Można przygotować również test obciążenia glukozą, który liczy na zbadaniu poziomu cukru we natur na czczo, a następnie po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm jest prawidłowo, po upływie ostatniego okresu poziom cukru powraca do zasady. Jak nie, istnieje więc wyraz do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.
Norma cukru na czczo (u kobiet młodych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)
Norma cukru po jedzeniu (u kobiet młodych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)
Dlaczego poziom cukru rośnie po zjedzeniu posiłku?
Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji prowadzi do rozwiązania insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina odpowiada za transport glukozy z farbie do tkanek – wpływa ona do ich wnętrza, zaś jej nadmiar magazynowany istnieje w wątrobie. Norma cukru po jedzeniu jest więc niezależna od jego stylu na czczo. Gdy glukozy we natur jest zbyt mało, dołącza do tzw. hipoglikemii, której obrazami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może sprawić nawet do śpiączki.
Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy zauważyć objawy hiperglikemii. Chodzą do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i ograniczona ostrość widzenia. W obecny technologia organizm informuje o zbyt wielkim poziomie glukozy, którą używa wydalić. Nagły, ciągnący się stan hiperglikemii może powodować niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu czy nawet śpiączką.
zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?